KIESZONKACH Z PIERSI KURCZAKA FASZEROWANA GRZYBAMI ZAPIEKANE W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SOSEM WINNO-MUSZTARDOWYM
Zrobiłem 4 porcje i na tyle daję zapotrzebowanie w składniki ;p
*300-350 g posiekanych grzybów ja dałem to co nazbierałem głównie kurki parę podgrzybków i dodałem jeszcze parę pieczarek
*2 łyżki masła
*Ciasto Francuskie (ok 450g) -1 paczka
*2 podwójne piersi z kurczaka
*2 podwójne piersi z kurczaka
*pęczek pietruszki
*oliwa
*sól
*pieprz
*1 jajko
*2-3 ząbki czosnku
*odrobina mąki
Na sos :
*2 czubate łyżki musztardy pełnoziarnistej
*duzy kieliczek białego wina
*150 ml śmietany kremówki (ja dałem 22%)
2)Nastaw patelnię lub garnek na średni ogień i wlej 3 łyżki oliwy i masło
3) Pokrój drobno czosnek i wsyp do nagrzanego tłuszczu
4)Kiedy czosnek będzie LEKKO złoty wsyp grzyby i smaż na średnim ogniu co chiwle mieszając, przez jakieś 10-15 min aż zmienjszą swoją objętośc i wyparuje z nich woda
4.5) nastaw piekarnik na 200 stopni C
5) Dopraw solą pieprzem do smaku
5.5) w tym czasie wyjmij z zamrażarki ciasto francuskie , bo inaczej nie da sie go rozwałkowac ;p
6) Posiekaj pietruszkę i dosyp do grzybów , zamieszaj całośc i zdejmij z ognia żeby farsz wystygł
8) w każdej piersi musisz zrobić kieszonkę, ja poprostu rozkroiłem pierś przez środek tak żeby jak nałożyłem farsz mogłem całośc zamknąc jak mniej więcej podwójne drzwi ^^
9)Napełnij pierś farszem grzybowym , tak żeby udało się go mniej więcej w niej zamknąc
10) Podsypując mąką blat czy stolnicę rozwałkuj ciasto na mniej więcej pół cm i pokrój je wzdłuż na 4 pasy
11)Każdym pasem owiń jedną pierś z kurczaka
13) Włóż do piekarnika , ja zrobiłem błąd i połozyłem je na folii aluminiowej przez co nieco przywarły , ale myślę że najlepszy będzie papier do pieczenia posmarowany odrobinką oliwy
14) Maja się piec około 30 min tak żeby ciasto się ładnie zrumieniło a pierś była upieczona ale nie sucha
15) Czas na sos - do rondelka wlej wino i musztardę niech się zagotuje
16) Zmniejsz płomień i niech się tak gotuje aż zapach alkoholu się całkowicie nie ulotni
17) Dodaj śmietanę i odrobinkę masła , i gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje (z jakieś 5-6 min)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz