Składniki :
$$ Sos szpinakowy
* tafla mrożonego szpinaku
*śmietana 12% 300 ml
* 2 ząbki czosnku
* 1 drobno pokrojona cebula
*sól
*pieprz
*gałka muszkatułowa
$$ Sos grzybowy
* grzyby -ok 200-300 g mogą być pieczarki , ja dałem suszone ale miały troszkę za mocny smak
*1 ząbek czosnku
* 1 cebula
*tymianek - pół garści
* łyżka pokrojonego oregano
*sół
*pieprz
*śmietanka 18% pół szklanki
$$ Sos tuńczykowy
*puszka tuńczyka (400g)
*1.5 słoika przecieru pomidorowego
*3 marchewki
*1 pietruszka
*pęczek natki pietruszki'
*1 niewielki seler
*1 ząbek czosnku
*1 cebula
* 1.5 łyżeczki nasion kolendry
*sól
*pieprz
*4-5 łodyg razem z liśćmi selera naciowego
*pół garści oregano
$$ Sos Biały
*400 ml śmietany
*garść parmezanu
*gałka muszkatułowa
*sól
*pieprz
$$ Dodatkowo:
* paczka makaronu Lasagne
*tarty parmezan - powiedzmy 3/4 szkalnki
*oliwa
1) SOS TUŃCZYKOWY
-pokrój wszystkie wymienione w tym sosie warzywa ( marchewka , czosnek , cebula , seler , pietruszka , seler naciowy i wsadź je do garnka na gorącą oliwę
-duś je pod przykryciem na małym ogniu przez 25-30 min
- dodaj tuńczyka , i przeciery pomidowe które rozcedź trochę z wodą żeby tworzyły mniej więcej konsystencję sosu
- dodaj nasiona kolendry i resztę przypraw , razem z siekaną natką pietruszki i duz na maółum ogniu przez mnie więcej godzinę aż warzywa będą miekkie , po tym czasie odstaw z ognia
2) SOS GRZYBOWY
2) SOS GRZYBOWY
-grzyby posiekaj , jeżeli są to suszone grzyby to na początu je namocz przez jakieś póół godziny i dopiero posiekaj
- cebulę włóż do rondla na oliwie i podsmaż , następnie dodaj czosnek a potem grzyby
- duś pod przykryciem aż będą miękkie
-dodaj pokrojony tymianek , sół , pieprz , oregano i śmietankę
- blenderem zmiksuj całość na pastę grzybową
3) SOS SZPINAKOWY
-posiekana cebulę wrzuć na oliwę , dodaj czosnek i podsmaż na złoto ,\
-dodaj połamaną taflę szpinaku i duż pod przykryciem aż się rozpuści
- następnie dodaj gałke muszkatulową i powoli smietanę , tak żeby sie nie zważyła i zdejmij z ognia
- przypraw do smaku
4) SOS BIAŁY
- do miski wlej śmietanę
-do niej dodaj parmezan i pomieszaj
-dopraw gałką muszkatułową - ale z umiarem! nie zgwałć tego dania gałką muszkatułową tylko dodaj jej tyle żeby było ją czuć ale żeby przy jedzeniu nie drętwiał język ! ;P
- dopraw solą i pieprzem
5) MONTOWANIE
- blachę lub naczynie ,żaroodpornę posmaruj oliwą
Czas na warstwy :
W konfiguracjii którą wymyśliłem potrzebujesz podzielić wszystkie składniki na :
+ 4 warstwy makaronu lasagne
+2 warstwy Pasty grzybowej
+4 opruszeń parmezanem z tej 3/4 szklanki
+3 warstwy Sosu szpinakowego
+3 warstwy Sosu tuńczykowego
+1 warstwa Sosu białego
Góra naczynia w którym pieczesz !
--------------------------------Parmezan---------------------
---------------------------------Sos biały--------------------------
------------------------------------------Lasagne----------------------------
------------------------------Sos szpinakowy---------------
---------------------------Parmezan--------------------
--------------------Sos tuńczykowy----------
---------------Pasta grzybowa--------------
----------------Lasagne-------------------------------
---------------------Sos tuńczykowy----------------
---------------Parmezan-----------------------
----------------------------Sos szpinakowy--------------------------
--------------------------Pasta grzybowa-------------------------
----------------------Lasagne-----------------------------
-------------------Sos Tuńczykowy---------------
-----------------Parmezan----------------
---------- Sos szpinakowy---------
------- Lasagne-------
------ Oliwa-------
Dół naczynia w którym pieczesz !
-Zapiekaj przez około 30 min w temp 150-180 stopni najlepiej pod przykryciem , jak nie masz bo np tak jak ja, pieczesz na blaszcze przykryj folią aluminiową ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz