niedziela, 13 lipca 2014

Krem Pomidorowo-kminkowy z lawendą i grzankami

Zupa na którą wpadłem patząc do lodówki i zatanawiając się co mogę zrobić z tego co już tam jest ;)
Z tylu składników wyszło mi kremu dla 3 osób na 3 dni :
*1 udko inyka
*1 nóżka indka = razem z kilogram może 1.2 kg mięsa
*6 marchewek
*3 pomidory
*słoiczek przecieru pomidorowego
*3-4kromki chleba
*3 ząbki czosnku
* duży pęczek natki pietruszki
*8 gałązek lawendy
* świeżo mielone nasiona kopru włoskiego (1.5 łyżeczki)
*swieżo mielony kminek (1.5-2 łyżeczki)
* pół łyżeczki kurkumy
*`sół
*pieprz
*garsć tartego parmezanu
*śmietana - do ozdobienia
* 2 liście laurowe
* 2 ziela angielskie
*3 łyżki oliwy
*garśc świeżych listków oregano

1) Mięso wypłucz w zimnej wodzie żeby pozbyć się później latającego w zupie "kurzu mięsnego" ;P
2) Na rozgrzaną oliwę w garnku dodaj pokrojoną w nie za małe częsci marchew ( ja 1 marchewkę podzielilem na 3. ) i pokrojony drobno czosnek i smaż przez chwilkę aż czosnek będzie złoty a marchewka przez to będzie bardziej esenconalna
3) do garnka dorzuć mięso i zalej je wodą tak aby mięso było całkowicie przykryte i jeszcze może z 5 cm nad nim
4) dodaj nie krojoną całą nać pietruszki , liśc laurowy , lawendę i ziele angielskie
5) Tak przygotowany wywar gotuj na małym ogniu przez 2-2.5 godziny
6) Po mniej więcej godzinie gotowania spaż pomidory we wrzątku , natnij ich skórkę w krzyzyk u spodu i włóż do wrzątku na 20 sek , usuń skórkę i pokrój je w kostkę , dodaj do wywaru
7) Kiedy mięso będzie miękkie i odchodziło od kości a wywar żóltawy dodaj przecier pomidorowy tak aby zupa zrobiła się trochę gęstsza
8) Zdejmij wywar z ognia i przecedź przez sito
9) Z sita z "resztkami z zupy" powyjmuj marchewki , parę gałązek pitruszki , lawendę i wsadź parę częsci marchewek i te zioła do blendera , dolej trochę przecedzonej zupy i dodaj też pokrojone w kostkę 2 kromki chleba - zmiksuj to wszystko na jednolitą masę i dolej spowrotem do garnka z resztą przecedzonej zupy i znowu wsadź na mały ogień -kosystencja zupy ma mniej więcej przypominać  gęstością sok pomarańczowy z cząstkami ;)
10) Wtedy umyj listki oregano i wrzuć do kremu , zmiel kminek i nasiona kopru włoskiego i równiez dorzuć do kremu - DO SMAKU - fajnie jest też włożyć  nasiona kopru i kminku na suchą patelnie przed mieleniem i dosłownie 1-2 min uprażyć - wtedy zaczynają puszczać olejki eteryczne które dają niesamowity aromat  , wsyp również kurkumę i dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze chwilę
11) W tym czasie pokrój resztę kromek chleba na małe cząstki , włóż na blachę i przypiecz żeby były chrupkie - Nie wyłączaj póżniej piekarnika
12) Krem przełóż do miseczek do każdej miseczki włóż też kawałek marchewki , posyp powierznię kremu  kilkoma grzankami a na nie wsyp tarty parmezan
13) Tak przygotowne mieseczki włóz do piekarnika i przypieczaj aż ser się rozpuści - reszta jest gorąca więc tylko o to nam chodzi
14) Przełóż miseczki na telerze bo i tak będą mega gorące i podawaj ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz