Moja własna interpretacja żeby zrobić coś ciekawego z pieczarek. Jako dodatek do dania czy przystawka sprawdzają się śpiewająco!
Proporcje na 0.5 kg pieczarek:
* 0.5 kg pieczarek
* 200g mozzarelli
* pęczek natki pietruszki
*1.5 surowej startej pietruszki
* 5 zabkow czosnku
* 2-3 lyżki ciepłego masla
* 1 jajko
* oliwa z oliwek
* sól
* pieprz
* pół garści tartego parmezanu
* łyżka bułki tartej
1) Umyj dokładnie pieczarki
2) Wydrąż je od środka - usuń im ogonki i błonę która oddziela nas od blaczek i odkładaj je do miski
3)Obierz i drobno pokrój ząbki czosnku , przy okazji posiekaj również resztki pieczarek (ogonki itp) które wcześniej powykrawałeś
4) Do miski dosyp czosnek , resztki pieczarek , posiekaną pietruszkę oraz posiekaj bądź porwij mozzarellę dośc drobno oraz dosyp parmezan -wszystko wymieszaj
5)Do farszu dodaj roztrzepane jajko - dodaj też łyżkę bułki tartej i 1 łyżkę masła , startą pietruszkę, oraz odrobinę soli i pieprzu ,wszystko razem połącz
5.5) Nastaw piekarnik na 160 stopni
6) Każdą pieczrke przed nafaszerowaniem posmaruj od wenątrz masłemi dopiero nakładaj farsz
7)Poukładaj nafaszerowane pieczarki na blasze i skrop oliwą z oliwek , wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 35 minut 160 stopni
Smacznego;) , Myślę że super zamiast mozzarelli nawałby się też tutaj jakiś ser plesniowy albo razem nią jako dodatek ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz