środa, 7 stycznia 2015

Pieczarki czosnkowe faszerowane mozzarellą i pietruszką

Moja własna interpretacja żeby zrobić coś ciekawego z pieczarek. Jako dodatek do dania czy przystawka sprawdzają się śpiewająco!

Proporcje na 0.5 kg pieczarek:

* 0.5 kg pieczarek
* 200g mozzarelli
* pęczek natki pietruszki
*1.5 surowej startej pietruszki
* 5 zabkow czosnku
* 2-3 lyżki ciepłego masla
* 1 jajko
* oliwa z oliwek
* sól
* pieprz
* pół garści tartego parmezanu
* łyżka bułki tartej


1) Umyj dokładnie pieczarki

2) Wydrąż je od środka - usuń im ogonki i błonę która oddziela nas od blaczek i odkładaj je do miski


3)Obierz i drobno pokrój ząbki czosnku , przy okazji posiekaj również resztki pieczarek (ogonki itp) które wcześniej powykrawałeś

4) Do miski dosyp czosnek , resztki pieczarek , posiekaną pietruszkę oraz posiekaj bądź porwij mozzarellę dośc drobno oraz dosyp parmezan -wszystko wymieszaj

5)Do farszu dodaj roztrzepane jajko - dodaj też łyżkę bułki tartej i 1 łyżkę masła , startą pietruszkę, oraz odrobinę soli i pieprzu ,wszystko razem połącz

5.5) Nastaw piekarnik na 160 stopni

6) Każdą pieczrke przed nafaszerowaniem posmaruj od wenątrz masłemi dopiero nakładaj farsz

7)Poukładaj nafaszerowane pieczarki na blasze i skrop oliwą z oliwek , wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 35 minut 160 stopni

Smacznego;) , Myślę że super zamiast mozzarelli nawałby się też tutaj jakiś ser plesniowy albo razem nią jako dodatek ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz