piątek, 3 kwietnia 2015

Tradycyjna szynka pieczona

Klasyka gatunku , Szynka pieczona - idealna jako danie główne z kartoflami , ryżem czy nawet makaronem ;p ale też super na kanapki ! Upiekłem/udusiłem ją w soku jabłkowym który dał jej nieziemski smak w połączeniu z ziołami i stworzył sos który podbije wasze podniebienia!!

Podaje proporcje na ok 1.5 kg szynki:

*1.8-2 kg szynki
* główka czosnku
*1.5 szklanki soku jabłkowego
*2.5 łyżeczki majeranku suszonego
* łyżeczka ziaren kolendry
* 1 cebula
* 1.5 łyżeczki papryki ostrej
* 1.5 łyżeczki papryki słodkiej
* łyżeczka tymianku
* suszone śliwki ( wedle upodobania) ja dałem ok pół szklanki
*1.5 szklanki soku jabłkowego
*sól (ok pół łyżeczki)
*pieprz (pół łyżeczki)
* około 3 łyżek oliwy z oliwek
*3 łyżki oleju

1) Zacznij od nacięcia szynki w kilkunastu miejscach , na ok 2-3 cm głbokości na około całego mięsa
2) Obierz całą główkę czosnku i pokrój ją w zapałki ( tak żeby niektóre z nich zmiesciły się w nakłuciach w mięsie) Pokrój na mniejsze kawałki suszone śliwki.
3) Pokrój cebule w piórka
4) W misce umiesc czosnek , cebulę , śliwki i wsyp wszystkie przyprawy razem z sola i pieprzem , następnie zalej to oboma olejami i wymieszaj , teraz umieśc w tej marynacie szynkę , ponacieraj ja rękoma , powkładaj w nacięćia kawałki czosnku , przypraw
5) Umiesć całość w naczyniu żarooodpornym (razem ze wszystkim co masz w misce, cała tą marynatą)
6) Zalej mięso i marynatę sokiem jabłkowym ale tak żeby przyprawy nie spłynęły z szynki
7) Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na 170 stopni na ok 2.5h
8) Co jakieś pół godziny wyjmuj mieso i polewaj wierzch szynki sokiem ze spodu
9) Podawaj gorące bądź zimne ;) , Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz