poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Kopytka z białym serem i złotą bułką tartą

Szybkie i proste danie kiedy nie ma się czasu na więcej ;)

Na kopytka dla około 3 osób potrzeba będzie :

- 1 kg ziemniaków
- 300 g sera białego
- 1 jajko
- 150g mąki pszennej
- 150 g mąki  ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- masło
- bułka tarta

1) Obierz i ugotuj ziemniaki , nastepnie odcedź i pozwól im ostygnąć

2) Za pomoca maszynki do mielenia bądź widelcem utrzyj bądź zmiel ziemniaki razem z serem tak aby nie było grudek , dodaj mąkę , jajko, sól i pieprz , wszystko razem wymieszaj , masa ta bedzie się troszkę kleić ale nie za bardzo , można z niej spokojnie wałkowac w rękach.

3) posyp blat czy stolnice odrobiną mąki , oderwij garść masy utwórz z niej wałek , wierzch wałka lekko przyklep po czym pokrój go po ukosie na mniejsze kluseczki

4) zacznij gotować osoloną wode w garnku , kiedy woda będzie wrzała wrzucaj partiami kopytka , gotuj je ok 4 minuty , po tym jak wyplyną na powierzchnię garnka daj im minutę i wyjmuj

5) W czasie kiedy gotujesz kopytka , na patelnie na małym gazie rozuśc parę łyżek masła , dodaj do niego bułki tartej i szczyptę soli , podsmaż bułke w maśle aż się przysmaży na złoto

6) Gorące kopytka możesz podawać prosto z wody , bądż odsmażane z przepysznie chrupiącą skórką polane złotą bułką tartą z masłem.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz