niedziela, 21 grudnia 2014

Nóżki i podudzie indyka duszone w kwaśnych jabłkach i majeranku

Kiedy widzę podudzia indycze bądz nóżki w sklepie - pierwszą myślą co moge z nich zrobić jest to danie - Przepyszne , soczyste mięso odzielające się z łatwością od kości które pachnie nieziemsko z sosu który powstanie z jabłek , czosnku i przypraw ;) Polecam !!

Ja zrobilem swoje danie z ok 1 kg-1.2 kg z nóżek już z kawałkiem podudzia i razem z kaszą itp wyszło mi 6 porcji więc myślę ze z  0.6 kg b ędzie super dla 3 osób

Składniki dla 3 osób:

*0.6 kg nóżek lub podudzi z indyka
*1.2 kg kwaśnych jabłek
*opakowanie suszonego majeranku
*pół główki czosnku
*3-4 łyżki oleju
*sól'
*pieprz
*ok 5-6 ziaren ziela angielskiego
*3 liście laurowe


1)Umyj dokladnie nóżki i podudzia i włóż je do miski następnie pokrój czosnek - na dwa sposoby 
          -połowe czosnku drobno posiekaj
          - drugą połowę czosnku posiekaj mniej drobno w zapałki
1.5) Nastaw piekarnik na 180 stopni ;)
2) Weź nóżki i podudzia indycze oraz nóz z wąskim ostrzem - ponakłuwaj je w czubkiem nostrza tak aby w każdą "ranę" weszła zapałka czosnku ;) i tak zrób ;) na nóżce żeby było tak z pare nakuć -nie szalej ! ;)
2.5) Zmiel ziarna ziela angielskiego razem z paroma ziarnami pieprzu
3) Następnie do miski z indykiem wlej olej , wsyp resztę czosnku , majeranek , ziele angielskie z pieprzem i łyżeczką soli oraz wsyp liście laurowe
4) Wymasuj mięso dokładnie z tymi wszystkimi składnikami - tak aby przyprawy połaczone z olejem obkleiły indyka !
5) Przełóż nóżki i podudzia do naczynia żaroodpornego razem ze wszystkim co zostało w misce - To sam smak !!!!
6) Zalej wodą ostrożnie do mniej więcej 1/3 wysokości nóżek i podudź
7) Dokładnie przykryj i wstaw do piekarnika na ok 50 min 
8) W tym czasie obierz jabłka i pokrój je dowolnie 
9) Po 50 min wyjmij indyka z piekarnika i zakryj indyka kawałkami jabłek - po czym znowu przykryj szczelnie przykrywką i wstaw znowu do piekarnika na ok 1.5h , masz teraz czas na zrobienie dodatku do mięsa - pamiętaj że będziesz miał świetny sos ! ;) 
10) Wyjmij indyka i podziel 
11) Jezeli jabłka wystarczająco się nie rozgotowały w sosie możesz im pomóc widelcem ale ja akurat lubie to że trochę z nich jest rozpuszczona a reszta jest w całosci na indyku i w sosie rozpadając się po dotnkięciu widelcem ;) 

Jednym słowem :   Smacznego;) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz