sobota, 27 grudnia 2014

Tradycyjna Sałatka warzywna

Jadłem już wiele sałatek warzywnych i wbrew pozorom ,że jest to coś prostego , czasami ludzie dodają do niej jakieś absurdalne rzeczy tworząc z niej śmietnik zarówno wizualny jak i smakowy.
Skoro jest to danie proste i właściwie mało pracochłonne można przynajmniej sie postarać żeby wszystkie składniki były zgrabnie pokrojone w kostkę - nie za dużą ale też nie za małą-super jest kiedy w jednym kęsie na widelcu masz wszytkie składniki sałatki i przy tym samym można rozróżnić tekstury warzyw. Bo głównie w tym i w odpowiednim doborze składników sosu tkwi sekret sukcesu idealnej sałatki warzywnej ;)

Składniki na miskę sałatki:
* 4 Marchewki
* 2 ziemniaki
* 2 Jabłka
* 3-4 ogórki kiszone
* 3/4-1 puszka groszku zielonego
* 1 seler
* 2 pietruszki
* 3 jajka
* 1 cebula
* Majonez
*Śmietana 12%
* Musztarda
*sól
*pieprz

1) Obierz wszystkie warzywa, do garnka włóż marchewki , selera , ziemniaki , pietruszkę , i je ugotuj (ale nie rozgotuj) warzywa mają być nadal jędrne
2) w tym samym czasie ugotuj jajka na twardo (minimum 8 min się gotują)
3) kiedy warzywa już są ugotowane czas wszystko pokroić - tak jak pisałem wcześniej - przyłóż się do tego ;)
4) następnie obierz jabłka i również je pokrój , to samo zrób z cebulą  ogórkami i jajkami na twardo a na koniec dosyp groszek
5)Wszystko z umiarem dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj
6) Na tym etapie ja zazwyczaj dzielę sałatkę - dodaję sos tylko do takiej częsci jaką aktualnie mam podać
7)W zależności z jakiej ilości warzyw akurat robisz sałatkę tak samo manipuluj ilościami dodanego majonezu/śmietany/musztardy , ja kieruję się zasadą że z tych trzech składników majonezu powinno być najwięcej , np daję 2 łyżeczki majonezu/1.5 łyżeczki smietany/1 łyżeczkę musztardy - Warzywa też nie mają się topić w tym sosie tylko być nim obsmarowane, zawsze sprobuj i modyfikuj!!!
Smacznego  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz