sobota, 19 lipca 2014

Chłodnik Litewski

Na upalny dzień polecam zrobienie tego GENIALNEGO Chłodniku ! Jest niesamowity i bardzo orzeźwia ! ;)
Cała sprawa z chłodnikiem jest w różnicy tekstur tego co w nim jest , to sprawia że jest to tak ciekawa pozycja , więc trzeba się trochę natrudzić z krojeniem składników gdyż powinny one być pokrojone NAPRAWDĘ DROBNIE ! w ten sposób na jedej łyżce którą bieżemy do ust będziemy mieli całe spektrum mieszających się ze sobą smaków , tekstur i aromatów które razem utworzą jedną fantastyczną Harmonię ;)

Składniki dla 6 osób

*pęczek botwinki
*4 młode buraczki - nie za wielkie , powiedzmy 0.5 kg
* 1.6l kefiru
*2 łyżki śmietany
* kawałek masła (2 łyżki)
*1 cebula
*pęczek koperku
* 3/4 pęczka szczypiorku
*pęczek rzodkiewki
*2 ząbki czosnku
*sól
*pieprz
* jajka (w zależności ile talerzy podajesz - 1 talerz=1 jajko)

1)Zacznijmy od buraczków i cebuli , cebulę drobno pokrój w kosteczkę a buraczki razem z tymi maleńkimi z botwinki obierz i pościeraj na tartce o grubych oczkach , albo wsadz je do malaksera z funkcją identyczną jak tarka ręczna ^^ ale zajmie to szybciej
2) W garnku rozpuść masło i wsyp pokrojoną cebulę , przysmaż ją na małym ogniu aż będzie miękka
3) Bardzo drobno pokrój łodygi i liście botwinki - duże kawałki nie reprezentują się dobrze w tej zupie;)
4) Kiedy cebula będzie już miękka i złotawa wsyp do niej buraczki razem z pokrojoną botwinką i czosnkiem przeciśniętym przez wyciskacz do czosnku , niech tak się chwilę pogotuje 5-7 min po czym wlej do garnka 3/4 szklanki wody i przykryj pokrywką - buraczki muszą się ugotować tak żeby nie były jakąś nierpoznawalną mazią ale żeby były Al-dente ;) Ja gotowałem swoje na małym ogniu co jakiś czas mieszając ok 15 min
5) Teraz masz czas na krojenie w słupki rzodkiewki , siekanie drobniusieńko koperku i szczypiorku
6) Kiedy Twoje buraczki i botwinka będa już dobre wlej do zlewu zimną wodę i postaw w niej garnek z buraczkami , mieszaj je intensywnie, wymieniając ze 2 razy wodę na zimną bardzo szybko ostudzisz buraczki ;)
7) Do garnka z chłodnymi buraczkami wlej kefiry , śmietanę , wsyp  koperek , szczypiorek i rzodkiewkę , wymieszaj wszystko ze sobą , jak będzie trochę za gęsty to dolej odrobinkę wody - ja wrzuciłem parę kostek lodu , które dodatkowo oziębiły mi chłodnik -ale nie rób tego tuż przed podaniem !! ;P
8) Dopraw solą i pieprzem do smaku
9) Wstaw do lodówki na minimum pół godziny
10) W tym czasie ugotuj jajka na twardo -8 minut od zaczęcia gotowania się wody ;) , następnie je obierz i pokrój na ćwiartki
11) Wlej chłodnik do talerzy i udekoruj jajkiem , Podawaj ;)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie chłodniki ,ten wygląda super apetycznie aż, chciałoby się go już zjeść
    Pyszności )
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń