czwartek, 17 lipca 2014

Lasagne 4 sosy

Wymysliłem to przepyszne połączenie sosów robiąc dzisiejszy obiad , 4 sosy -każdy przepyszny i każdy w sumie inny ale w połączeniu w jedną zapiekankę z makaronem okazały się prawdziwym cudem ! ;)
 Składniki : 

$$ Sos szpinakowy

* tafla mrożonego szpinaku
*śmietana 12% 300 ml
* 2 ząbki czosnku
* 1 drobno pokrojona cebula
*sól 
*pieprz
*gałka muszkatułowa

$$ Sos grzybowy

* grzyby -ok 200-300 g mogą być pieczarki , ja dałem suszone ale miały troszkę za mocny smak
*1 ząbek czosnku
* 1 cebula
*tymianek - pół garści
* łyżka pokrojonego oregano
*sół
*pieprz
*śmietanka 18% pół szklanki

$$ Sos tuńczykowy

*puszka tuńczyka (400g)
*1.5 słoika przecieru pomidorowego
*3 marchewki
*1 pietruszka
*pęczek natki pietruszki'
*1 niewielki seler
*1 ząbek czosnku
*1 cebula
* 1.5 łyżeczki nasion kolendry
*sól
*pieprz
*4-5 łodyg razem z liśćmi selera naciowego
*pół garści oregano

$$ Sos Biały

*400 ml śmietany
*garść parmezanu
*gałka muszkatułowa
*sól
*pieprz

$$ Dodatkowo:

* paczka makaronu Lasagne
*tarty parmezan - powiedzmy 3/4 szkalnki 
*oliwa

1) SOS TUŃCZYKOWY
-pokrój wszystkie wymienione w tym sosie warzywa ( marchewka , czosnek , cebula , seler , pietruszka , seler naciowy i wsadź je do garnka na gorącą oliwę 
-duś je pod przykryciem na małym ogniu przez 25-30 min 
- dodaj tuńczyka , i przeciery pomidowe które rozcedź trochę z wodą żeby tworzyły mniej więcej konsystencję sosu
- dodaj nasiona kolendry i resztę przypraw , razem z siekaną natką pietruszki i duz na maółum ogniu przez mnie więcej godzinę aż warzywa będą miekkie , po tym czasie odstaw z ognia
2) SOS GRZYBOWY 
-grzyby posiekaj , jeżeli są to suszone grzyby to na początu je namocz przez jakieś póół godziny i dopiero posiekaj 
- cebulę włóż do rondla na oliwie i podsmaż , następnie dodaj czosnek a potem grzyby
- duś pod przykryciem aż będą miękkie
-dodaj pokrojony tymianek , sół , pieprz , oregano i śmietankę
- blenderem zmiksuj całość na pastę grzybową
3) SOS SZPINAKOWY
-posiekana cebulę wrzuć na oliwę , dodaj czosnek i podsmaż na złoto ,\
-dodaj połamaną taflę szpinaku i duż pod przykryciem aż się rozpuści
- następnie dodaj gałke muszkatulową i powoli smietanę , tak żeby sie nie zważyła i zdejmij z ognia 
- przypraw do smaku 
4) SOS BIAŁY
- do miski wlej śmietanę 
-do niej dodaj parmezan i pomieszaj
-dopraw gałką muszkatułową - ale z umiarem! nie zgwałć tego dania gałką muszkatułową tylko dodaj jej tyle żeby było ją czuć ale żeby przy jedzeniu nie drętwiał język ! ;P
- dopraw solą i pieprzem 
5) MONTOWANIE
- blachę lub naczynie ,żaroodpornę posmaruj oliwą 
Czas na warstwy :
W konfiguracjii którą wymyśliłem potrzebujesz podzielić wszystkie składniki na :
+ 4 warstwy makaronu lasagne
+2 warstwy Pasty grzybowej
+4 opruszeń parmezanem z tej 3/4 szklanki
+3 warstwy Sosu szpinakowego
+3 warstwy Sosu tuńczykowego
+1 warstwa Sosu białego

                                                             Góra naczynia w którym pieczesz !
                             --------------------------------Parmezan---------------------
                            ---------------------------------Sos biały--------------------------
                ------------------------------------------Lasagne----------------------------
                              ------------------------------Sos szpinakowy---------------
                                  ---------------------------Parmezan--------------------
                                           --------------------Sos tuńczykowy----------
                                                 ---------------Pasta grzybowa--------------
                                                ----------------Lasagne-------------------------------
                                          ---------------------Sos tuńczykowy----------------
                                                 ---------------Parmezan-----------------------
                                 ----------------------------Sos szpinakowy--------------------------
                                   --------------------------Pasta grzybowa-------------------------
                                        ----------------------Lasagne-----------------------------
                                            -------------------Sos Tuńczykowy---------------
                                               -----------------Parmezan----------------
                                                  ----------    Sos szpinakowy---------
                                                       -------    Lasagne-------
                                                         ------    Oliwa-------      
                                                        Dół naczynia w którym pieczesz !
-Zapiekaj przez około 30 min w temp 150-180 stopni najlepiej pod przykryciem , jak nie masz bo np tak jak ja, pieczesz na blaszcze przykryj folią aluminiową ;)       




                            
                                                            


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz