piątek, 18 lipca 2014

Risotto Bianco

Jak dla mnie najlepszy przepis na podstawowe risotto ;) ale samo jest też Przesmaczne !!!!
NA 4-5 porcji potrzeba będzie:
*1.1.5 litra bulionu , może być z kurczaka , może być warzywny , może być wołowy
*3 łyżki oliwy
*400 g ryżu do risotto typu Arborio
*duży kieliszek białego wina
*1.5 drobno posiekanej cebuli
* 0.5 selera naciowego drobno pokrojonego - ja wychodzę z założenia że im więcej w risotto jest takich "goodies" tym lepiej ;)
*100g masła
*2 ząbki czosnku posiekane
*100-120 g startego parmezanu
*sół
*pieprz

1) BULION- wwstaw bulian na mały ogień i niech się zaczyna powoli gotować , narazie nie będziesz go potrzebował przez jakies 20 min
2) SOFRITTO- do gtarnka w którym będziesz przygotowywał/ała risotto wlej oliwę razem z 1.5 łyżki masła i rozgrzej , zmniejsz ogień na bardzo mały i wrzuć pokrojone warzywa - czosnek , cebulę i selera naciowego - Przykryj pokrywką i duz mniej więcej 20 min bez zrumienienia warzyw , chodzi o to aby po duszen iu warzywa rozpadały się kiedy próbujesz je rozpołowić lekko łyżką ;)
3) Kiedy warzywa będą gotowe , wsyp do nich ryż i nieznacznie zwiększ płomień
- Często mieszaj - ryż z koloru białego ma sie stać szklisty - półprzeźroczysty zajmie to może 3-4 min
-Czas na wino - wlej go do ryżu i mieszaj , alkohol się ulotni a ryż wchłoni przepyszny płyn który nada mu niesamowity smak ;) , zmiejsz ogień
-Kiedy wino zostanie wchłonięte czas na bulion
- Wlej pierwszą chochlę bulionu , przypraw nieznacznie solą i mieszaj żeby nie przywarlo, kiedy ryż wchłonie pierwszą chochlę wlej drugą i znowu mieszaj ,
-Wlewaj tak kolejne chochle bulionu i sprawdzaj czy ryż jest już ugotowany -wlewaj bulion dopóki ryż nie zmięknie , możliwe że będziesz potrzebował więcej bulionu niż 1.5 litra !
4) Kiedy ryz będzie miękki zdejmij go z ognia , dodaj masło i parmezan - to kluczowy moment dla Risotto- nadaje mu niesamowitej aksamitności i niewyobrażalnego smaku !
5) Rozmieszaj parmezan i masło i przykryj przykrywką , niech tak odpoczywa ok 5 min
6) Podawaj odrazu  posypane odrobiną parmezanu ;)

-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz