poniedziałek, 14 lipca 2014

Pulpety z indyka z pietruszką w sosie śmietanowo-koperkowym

Zrobiłem je z mięsa , które zostało mi z zupy ;) z jednego udka i nóżki indyka wyszło mi 12 pulpetów
Potrzeba będzie:
* zmielone mięso z zupy (może byc właściwie każde , ja dałem indycze)
*pęczek pietruszki
*pęczek koperku
* 500 ml śmietany 18%
*masło
* pół szkalnki bułki tartej
*jajko
* 4 cebule 
*2 ząbki czosnku
* trochę mąki
*opakowanie ziołowego twarożku do smarowania kanapek
*sól 
*pieprz
*olej

1) Na rozpuczone w patelni masło wsyp pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek  i podsmaż na złoto
2) Zmielone mięso przełóż do miski i dodaj jajko , bułkę tartą , pokrojoną drobno pietruszkę i 1/3 pokrojonego koperku i 2/3 podsmażonej cebuli
3) Wyrób mięso rękami , dodaj sół i pieprz do smaku 
4) Z mięsa uformuj pulpety , to mięso jest już ugotowane więc nie ma już tego "kleju" który by trzymał pulpety zbite więc trzeba je najpierw troszeczkę podsmażyć a więc,
5) do miski wsyp makę i opanieruj każdego pulpeta w mące , nastepnie na rozgrzany olej na patelni włóż pulpety i podsmaż je lekko z obu stron- to zagwartuje że nie rozpadną się podczas gotowania ich w sosie - NIE WYLEWAJ OLEJU Z PATELNI!
6) Teraz do tego oleju przesyp podsmażoną cebulę , i dodaj resztę koperku , chwilkę podsmaż i wlej smietanę i gotuj na najmniejszym ogniu aż będzie bulgotać , dopraw solą i piperzem do smaku 
7) Dodaj twarozek i rozmieszaj żeby się rozpuścił 
8) Do sosu dodaj pupety tak żeby były ciepłe , gotuj na małym ogniu 
9) Często mieszaj ale bardzo ostrożnie żeby sie nie przypaliły ani nie rozwaliły podczas gotowania ,podawaj z np ziemniakami albo , Polecam kaszę pęczak ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz