piątek, 11 lipca 2014

Makaron z pomidorami i czosnkową bułką tartą

Cześć , mój pierszy przepis jaki umieszczam to jednocześnie jeden z najprostszych jakie znam a zarazem jeden z najpysznejszych , dostałem kiedyś to Spaghetti w górach we Włoszech na śniadanie i od razu się w nim zakochałem !.

NAJLEPSZA I NAJSZYBSZA PASTA !
Tak na dobra sprawę nie potrzeba tu wiele składników a efekt jest naprawdę spoko ;p Dla dwóch osób potrzeba będzie :
*3-4 łyzki przecieru pomidorowego
*pół paczki makaronu może być właściwie każdy od klasycznego spaghetti , przez fussili, nawet świderki się nadzadzą ;)
*1/3 szklanki bułki tartej
*2 ząbki czosnku drobno posiekanego
*garśc startego parmezanu
*sól
*pieprz
*2 łyżki masła
*3 łyżki oliwy

1) Zacznij gotować wodę na makaron
2) W patelni rozpuśc na małym ogniu masło z oliwą , jak już tłuszcz się rozgrzeje dodaj czosnek i go lekko zrumień
3) Do czosnkowego tłuszczu wsyp bułkę tartą i smaż ją na małym ogniu aż się lekko zrumieni , powinna być nasączona masłem z oliwą ale też bez przesady , taka  pół-sypka ,dodaj sól i pieprz do smaku i zdejmij z ognia
4) Jak woda zacznie się gotować posól ją , wrzuć kluski i ugotuj je
5) W tym czasie do miski bądź jakiegoś garnka dodaj przecier pomidowy i starty parmezan
6) Kiedy makaron będzie gotowy odcedź go i wrzuć do miski z przecierem i serem
7) Na wierzch wsyp zawartośc patelni czyli czosnkowa bułkę tartą
8) Dokładnie wszystko wymieszaj , To bardzo ważne żeby caly makaron pokryty był równomiernie ! Oblebiony przepyszną czosnkową bułką tartą , która zmieszała się z serem i przecierem pom. tworząc genialną mieszankę !
9) Rozłóż do talerzy i posym ewentualnie jeszcze odrobiną parmezanu

Może ten przepis brzmi dośc prymitywnie ale efekt jest naprawdę niesamowicie wyśmiety i robienie tego dania zajmuje mniej więcej tyle co ugotowanie makaronu ! ;D






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz