czwartek, 24 lipca 2014

Creme Caramel

Super deser i nie jest całkiem trudny , a smakuje niebiańsko i jego wygląd robi wrażenie  !!;D

Składniki na 6-7 porcji:

*500 ml mleka
*30 dag cukru
* laska wanili
*cukier waniliowy
*3 całe jajka i 2 żółtka

1) Weź 25 dag cukru i wsyp do rondla , wstaw na mały gaz i czekaj niech sie rozpuści - NIE MIESZAJ CUKRU BO WTEDY SIĘ KRYSTALIZUJE ! poruszaj tylko rondlem!
2) Nastaw piekarnik na 120 stopni
3) Kiedy cukier będzie już skarmelizowany i koloru brunatnego dolej ok 4-5 łyżek ciepłej wody , niech sie połączy z karmelem
4) Do każdej miseczki wlej troche sosu karmelowego i zostaw aż się ostudzi i stanie sie prawie stały
5) Czas na mleko , do garnka wlej mleko i dodaj nasiona z wanilii oraz przepołowioną laskę wanili oraz cukier waniliowy , poczekaj aż się zagotuje i zdejmij z ognia
6) W tym czasie utrzyj żóltka i jajka z reszta cukru
7) Odcedź laske wanili i powoli wlewaj mleko do jajek , cały czas mieszając ale nie zbyt energicznie , tak żeby nie powstały bąbelki powietrza
8) Płyn mleczno-jajeczny przelej do miseczek w których jest karmel
9) Ustaw miseczki na blasze o wysokich brzegach i wstaw do piekarnika
10) Na blachę wlej zimną wode do połowy wysokości miseczek
11) Piecz tak przez 35-40 min aż powierzchnia kremu będzie stała a środek nadal płynny
12) Wyjmij miseczki z piekarnika i pozwól im wystygnąć , po czym każdą miseczke owiń folią śniadaniową i wstaw do lodówki na ok 4 godziny
13) Przed podaniem wlej trochę wrzątku w miskę i wyjmując miseczki z kremem objedź nożem wokół krawędzi kremu po czym wstaw miseczkę na dosłownie 15-20 sek do wrzątku , po czym nakryj miseczkę z kremem talerzem i obróć , krem powinien ładnie odejśc od miseczki i leżeć na talerzyku , podawaj ;)

1 komentarz:

  1. Wygląda niezwykle efektownie.
    Suchy karmel można mieszać, tylko tego z wodą nie :)

    OdpowiedzUsuń