niedziela, 7 września 2014

Sernik z Brzoskiwiniami


Jest to mój ulubiony sernik , zawsze wysoko rośnie i jest poprostu doskonały ! ;) Podaję proporcje
 na tortownice o średnicy 24 cm ^^



Spód :
* 3 szklanki mąki
* 1 kostka masła ( ciepłego)
* 3 łyżki cukru
* 5 żółtek
* 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
* 1 kg sera przemielonego przez maszynkę tak aby nie było grudek
*1 kostka ciepłego masła
* 2 budynie śmietankowe
* 1 puszka brzoskwiń
*6 jajek ( 4 żółtka i 2 całe jajka) - NIE wyrzucaj białek !!
* 1.5 szklanki cukru pudru

1) Na początku spód do ciasta - Nic prostszego:
    Wszystkie składniki na ciasto do spodu połącz ze sobą i wyrób rękoma tak aby powstała jednolita        żółta masa i uformuj kulę

2)  1/3 kuli oderwij i owiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika
3)  Natłuść formę do pieczenia i posyp ją cukrem tak aby ciasto nie przystawało
4) Rozwałkuj resszte 2/3 ciasta na spodzie formy i ponakłuwaj widelcem tak aby zbyt nie wybujało podczas pieczenia ;)
5) Wstaw do zimnego pekarnika na 150 stopni ok 20-30 min tak aby nabrało złocistego koloru i wyjmj ( po wyjęciu nie warto juz wyłączać piekarnika)
6) Czas na masę - zmiel ser , dodaj do niego budynie , masło , jajka -ZOSTAW BIAŁKA Z JAJEK !!! -będą jeszcze potrzebne , 0,5 szklanki cukru pudru i zmiksuj tak aby powstała jednolita masa
6.5) pokrój brzoskwinie dowolnie
7) Przełóż masę na spód do tortownicy i następnie powkładaj do niej brzoskwinie tak aby były zakryte masą serową  i wstaw do piekarnika na ok 45 min w 150 stopniach
8) Kiedy masz sernik w piecu czas zrobić górę - z białek które Ci zostały ubij sztywna pianę ze szczyptą soli i dodaj do nieju szklankę cukru pudru
9) Kiedy masa serowa będzie już stała po około (25-30 min) wyjmij sernik z piekarnika i na wierzchu sernika rozprowadź białka z cukrem pudrem
10) Wstaw spowrotem do piekarnika na jakieś 10 min
11) Znowu wyjmij sernik i wyjmij z zamrażarki 1/3 ciasta - teraz weż tarkę i na dużych oczkach zetrzyj ciasto na wierzch bezy (białek z cukrem)  jeżeli nie będzie się przyklejać możesz posmarować bezę syropem z pod brzoskwiń ;) i spowrotem wstaw do piekarnika tak aby ta "kruszonka" na górze przybrała złocistego koloru
12) Wyjmij z piekarnika , niech ostygnie i wstaw do lodówki na min 4 godziny
13) Podawaj ;)

2 komentarze: