wtorek, 9 września 2014

Aromatyczne Papryki z nadzieniem indykowo-ryżowym duszone w sosie pomidorowym

Wyszły przepyszne ! Wcześniej robiłem papryki z wieprzowiną lecz dzisiaj miałem jedynie piersi indyka , mimo tego że nie przepadam za drobiem , papryki były Boskie ^^

Zapotrzebowanie w składniki dla ok 9 małych lub 4-5 dużych papryk :

* 9 małych bądź 4-5 dużych papryk
* 1. szklanka ryżu
* 1 podwójna zmielona pierś z indyka
* 5-6 pomidorów
* 2 łyżki przecieru pomidorowego
* garść świeżego oregano
* parę listków bazyli
* parę listków szałwi
* pół pęczka pietruszki
* 5 listków mięty
* łyżeczka kolendry (ziarna)
* 2 cebule
* 4 ząbki czosnku
*Oliwa z oliwek
* papryczka ostra drobno posiekana (jakakolwiek tylko uważaj zanim dodasz najpierw spróbuj i dodaj tyle ile uważasz)
* suszony tymianek
* suszony czosnek niedźwiedźi
*sól
*pieprz
* 3 łyżki masła


1)  Zacznijmy od ryżu -rozgrzej masło z odrobiną oliwy w garnku dodaj do tłuszczu tymianek i czosnek niedźwiedźi i szczyptę soli, poczekaj aż puszczą fantastyczny zapach poczym wsyp ryż , mieszając poczekaj aż ryż stanie sie przeźroczysty i zalej go 1.2 szklanki wody , zmiejsz ogień na najmniejszy i przykryj pokrywką - gotuj go w ten sposób aż wchłonie całośc wody - potem możesz go zdjąć z ognia albo wstawić do kąpieli wodnej ( wstaw garnek z ryżem w wiekszy garnek z gotującą się wodą na najmniejszym ogniu) żeby doszedł do właściwej tekstury

2) Pokrój cebulę i czosnek - dość drobno ale bez szaleństw ^^ , do garnka wlej trochę oliwy z grudką masła i podsmaż na złoto cebulę a na koniec dodaj czosnek. Połowę tej cebuli z czosnkiem przenieś do innego naczynia a połowę zostaw w garnku

3) Sparz pomidory (włóż nacięte w krzyżyk od dołu pomidory do wrzątku na ok 30 sek) i zdejmij z nich skórkę , następnie pokrój je drobno


4) Znowu zapal ogień pod połową cebuli(tą w garnku) i dodaj do niej 3/4 garści posiekanego oregano , bazyli , połowę posiadanej mięty i  połowę tego ile uważasz papryczki ostej ;) oraz kolendrę - poczekaj niech zacznie intensywnie pachnieć ale też żeby się nie spaliło i dodaj do garnka pomidory, następnie dodaj przecier pomidorowy i pół szklanki wody , przykryj pokrywką i duś na małym ogniu ok 1 godzinę aż powstanie fantastyczny sos pomidorowy

5) Wydrąż papryki - odetnij górę -tą z szypułką i usuń gniazda nasienne , umyj w środku

6) Posiekaj resztę przypraw - szałwię , mięte , resztę oregano , pietruszkę i dodaj do zmielonego surowego mięsa , dodaj tam też drugą połowę cebuli z czosnkiem , i drugą połowę posiekanej drobno papryczki ostrej, następnie dosyp ryż ( nie rób tego na ślepo, jeżeli ryżu masz ewidentnie za dużo to dodaj tyle ile uważasz) , oraz dodaj sól i pieprz - wszystko razem wymieszaj

7) Papryki od środka wysmaruj oliwą i nafaszeruj masą ryżowo-indykową

8) Kiedy sos pomidorowy będzie już dobry przypraw go solą, pieprzem i odrobiną cukru żeby nie był zbyt kwaśny

9)Na dno naczynia w którym będziesz piekł wylej połowę sosu pomidorowego , następnie umieśc w nim papryki i zalej je resztą sosu - przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na ok 150 stopni przez godzinę- godzinę piętnaście


10) Podawaj gorące ;) , smacznego ;)

Warzywa psiankowate 2014

3 komentarze:

  1. Fajny przepis. Dziękuję za dodanie do akcji. Mam prośbę o oznaczenie wpisu, bo banerek w szpalcie bocznej nie wystarczy niestety. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ dawno nie jadłam papryki faszerowanej- Twoja wygląda obłędnie i w sobotę zrobię taką na obiad :)

    OdpowiedzUsuń