sobota, 20 września 2014

Kaczka miodowa nadziewana jabłkami

Kaczka dla mnie to bez dyskusji królowa drobiu. Postanowiłem ją zrobić klasycznie czyli z jabłkami i dopełniłem jej smak miodem który fajnie uzupełnił całość i dzięki niemu skóra kaczki była rozkosznie chrupiąca ;)


Składniki na 1 kaczkę:

* 3-4 ząbki czosnku
* 1.5 kg jabłek
* suszony majeranek (ok garści)
* 3/4 szklanki miodu
* sól
* pieprz
* Kaczka (moja miała ok 2 kg)


1) Umyj kaczkę ^^

2) Podziel miód na dwie części do 1 częsci dodaj łyżeczkę soli , trochę pieprzu ,2 łyżeczki majeranku i 1 wyciśnięty ząbek czosnku , wszystko to wymieszaj razem

3) Obierz jabłka , wyjmij z nich gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki

4)Kaczkę natrzyj dokładnie mieszanką miodu i przypraw

5) Do jabłek dodaj drugą częśc miodu resztę majeranku troszkę soli i pieprzu i posiekane drobno 2 ząbki czosnku wszystko razem wymieszaj tak aby każda cząstka jabłka była "umorusana" ^^,  teraz jabłka te wsadż do kaczki i przełóż kaczkę na brytwankę - jeżeli zostanie Ci trochę jabłek- obłóż nimi kaczkę na zewnątrz -one będą składnikiem obłędnego sosu który powstanie podczas pieczenia kaczki, całosc przykryj folią aluminiową i wsadź do piekarnika na ok 170 stopni i piecz przez ok 2-2.5 godziny

6) Po tym czasie podawaj kaczkę z dowolnym dodatkiem i pamiętaj o niesamowitym sosie który masz na dnie brytwanki ;)

Jabłka wytrawnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz