dla 6 porcji potrzeba będzie
*08-1kg wołowiny (najlepiej łopatka)
* 400g pieczarek
*3 łyżki mąki
* Przecier pomidorowy (pół słoiczka ok 4 łyżki)
* 3-4 cebule
*4 ząbki czosnku
* olej
*ok 1.5 szklanki bulionu wołowy
*sól
*pieprz
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki cukru
*śmietana 18%
*szczypiorek
1) wołowine pokrój w kawałki (niewielkie , takie zeby dały się wziać za jednym razem na łyżkę i do ust)
2) Kawałki wołowiny posól i popieprz i wymieszaj ze sobą , na patelni rozgrzej olej , kiedy będzie gorący zacznij przysmażać kawałki wołowiny - nie za długo ale tak żeby z każdej strony były przysmażone
3) Pokrój drobno cebulę i czosnek ,w garnku rozgrzej olej z masłem i wrzuć cebulę żeby się przyrumieniłą , pod koniec dodaj czosnek
4) Pieczarki pokjój w ćwiartki i dodaj je do garnka kiedy cebula będzie już złota -przykryj i daj im z 5 min aby troszeczkę odparowały
5)Teraz czas na mąkę- do pieczarek i cebuli wsyp 2-3 łyżki mąki -niech się wchłonie, dosyp cukier i dodaj przecier pomidorowy
6)Wszystko wymieszaj , a nastepnie wlej bulion wołowy i dodaj kawałki wołowiny
7) Przykryj przykrywką i gotuj na najmniejszym możliwym ogniu przez ok 3.5 godziny
8) Po tym czasie -spróbuj i dosól i dopieprz do smaku
9)Przelej w miseczkę na wierzchu zrób kekls ze śmietany i posym szczypiorkiem
10)Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz