wtorek, 9 września 2014

Genialny Pasztet z selera

Robię go gdzieś od roku i za każdym razem zachwycam się jego doskonałym smakiem ! Nietuzinkowy i oryginalny - musicie go wypróbować ! ;)

Z podanych niżej składników wyszły mi 2 foremki pasztetu;) :

* 1 kg selerów
* 3 duże cebule
* 1 kostka masła
* 4 ząbki czosnku
* Szklanka wody
* 6 jajek
* Garśc suszonych bądź świeżych grzybów
* sól, pieprz 
* Szklanka bułki tartej

1) Selery zetrzeć na tarce o dużych oczkach bądź użyjcie do tego celu malaksera ze specjaną nakładką która trze na duże oczka ^^
2) Obierz i pokrój w kostkę cebulę i czosnek,  na patelnie wlać odrobinę (2-3 łyżki) oleju i przysmażyć na złoto cebulę, gdy cebula będzie złota dodaj pokrojony drobno czosnek i lekko przysmaż
3) Do dużego garnka wrzuć kostkę masła , starte selery , i przysmażoną cebulę z czosnkiem, zalej to wszystko szklanką wody , przykryj i gotuj na małym ogniu
4) Pokrój drobno grzyby i dorzuć do garnka , wymieszaj i duś to wszystko ok 1.5-2h co jakiś czas mieszając . 
5) Kiedy masa selerowa będzie gotowa (selery będą rozpadać się przy nacisku łyżki) zdejmij ją z gazu i ostudź.
6) Do masy selerowej dodaj jajka, bułkę tartą , sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj
7) Foremkę do pasztety nasmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą 
8) nastaw piekarnik na 180-190 stopni
9) Przenieś masę selerową do formy i przysyp bułką tartą i wstaw do piekarnika
10) Piecz przez 1.5h 
11) Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż pasztet ostygnie i włóż do lodówki żeby się zestalił ;)
12) Smacznego ! ;D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz