poniedziałek, 8 września 2014

Roladki Bakłażanowe z serem ricotta zapiekane w sosie pomidorowym

Genialna przystawka , jeżeli chcesz może też być daniem głównym ;p zależy od apetytu ;) Smakuje poprostu nieziemsko - przenosi Cie momentalnie nad piękne i słoneczne wybrzeże morza śródziemnego ^^

Podaję zapotrzebowanie w składniki dla 16 roladek

* 2 duże bakłażany
* Oliwa z oliwek
* 2 puszki pomidorów
*2 Garśćie Oregano
* Bazylia (zioła najlepiej by było gdyby były świeże )
* 1 jajko
* 500 g sera ricotta
* 200-250 g mozarelli
* ok 2 garści startego parmezanu
* 1.5 cebuli
* 3 ząbki czosnku
* łyżka masła
*sól
*pieprz

1) Na początek rozgrzej piekarnik do 180 stopni a następnie pokrój bakłażana wzdłuż , dość cienko i posyp z obu stron solą
2) Plastry bakłażana połóż na kratce do grillowania i skrop oliwą z oliwek , włóż do nagrzanego piekarnika na ok 10-13 min tak aby wyparowało z nich troszkę wody i żeby nabrały ładnego kolorku
3) W czasie kiedy bakłażany się pieką możesz zrobić masę serową do nadzienia
4) Połącz ser ricotta z porwaną na małe części połową potrzebnej mozarelli oraz garścią parmezanu
5) Dodaj do masy garść oregano i przypraw solą i pieprzem
6) Wszystko dokładnie wymieszaj
7) Wyjęte z piekarnika plastry bakłażanów ostudź
8) Na grubszym końcu plastra oberżyna nałóż trochę masy serowej i zawiń tak oby powstała roladka , zrób tak ze wszystkimi plastrami bakłażanów

9) Czas na sos pomidorowy - pokrój drobno cebulę i czosnek  , w garnku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy z łyżką masła i wsyp cebulę
10) Gdy już będzie złota dodaj czosnek i garść oregano i troszkę bazyli, niech się posmaży ze 30 sek po czym do garnka dodaj 2 puszki pomidorów
11) Posól, popieprz i przykryj przykrywką , niech sos pomidorowy się gotuje z jakieś 20-25 min żeby pomidory się rozgotowały i żeby przeniknęły się smaki
11.5) Rozgrzej piekarnik na 200 stopni
12) Na dno naczynia w którym będziesz piekł wylej połowę sosu pomidorowego - na nim poukładaj dość ciasno roladki bakłażanowe
13) Polej roladki resztą sosu a następnie posyp równomiernie resztą parmezanu , na każdej roladce połóż kawałek mozarelli która Ci została
14) Skrop po wierzchu oliwą i włóż do piekarnika na 25-30 min
15) Podawaj najlepiej gorące ;) Warzywa psiankowate 2014

3 komentarze:

  1. Pyszne roladki. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014, jutro już się kończy.

    OdpowiedzUsuń
  2. 20 yr old Executive Secretary Florence Rewcastle, hailing from Whistler enjoys watching movies like Defendor and Netball. Took a trip to Historic Centre of Salvador de Bahia and drives a Savana 3500. Dowiedz sie wiecej tutaj

    OdpowiedzUsuń