środa, 23 lipca 2014

Wyśmienity Rosół klasyczny ;)

Rosół zaliczany jest do tak zwanego "comfort food" czyli dań które poprawiają nam nastrój , ja zawsze uwielbiałem rosół o ile był faktycznie smaczny a nie z kostki , proszku czy innej zbrodni postępu gastronomi . Prawdziwy rosół robi się z dwóch rodzajów mięs = drobiu i wołowiny , dodaje się również niewielką ilośc podrobów dla smaku i koloru ;) A więc zaczynamy robić rosół !! ;D
*1.5 kg kury (najlepiej wiejskiej, ma całkiem inny kolor mięsa i niż kura sklepowa i nadaje niesamowity smak !
*0.5 kg wołowiny - najlepiej antrykot
*2 cebule
*3-4 marchewki
*2 pietruszki
* 2 liście laurowe
* 3 ziela Angielskie
*Natka pietruszki
*seler (ogólnie kup cała paczkę włoszczyzny +jeszcze 1 marchewke i 1 pietruszkę)
* parę lisci kapusty (jeżeli są we włoszczyźnie)
*por
*20 dag podrobów drobiowych - moga to być serca, żołądki, wątróbki , jezeli dostałeś/aś całą kurę często w środku zachowane są właśnie te podroby - nigdy ich nie wyrzucaj !!!
*sól
*pieprz

1) mięso z kury , wołowiny i podroby włóż do garnka i zalej zimną wodą - wypłucz je parę razy - to zapobiegnie powstawaniu podczas gotowania "szumów" które poźniej trzeba by było zbierać z powierzchni, niech mięso pomoczy się z pół h w zimnej wodzie
2) Pokrój warzywa - marchewke , selera , pietruszkę - jeżeli kupiłeś całą włoszczyznę nie wyrzucaj liści od selera i pietruszki ! - włożysz je do zupy co jeszcze bardziej podbije jej smak
3) Wstaw mięso do garnka i zalej zimną wodą  tak żeby zakrywała mięso i warzywa które tam będą i postaw na małym gazie - rosół powinien gotować się bardzo wolno !
4) Wrzuć warzywa (oprócz cebuli) oraz liście z selera i pietruszki , jezeli masz parę liści kapusty i pora do garnka z mięsem , dodaj liśc laurowy i ziele Angielskie , przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu
5) Cebulę obierz i pokrój na połówki , włącz gaz na jednym z palników i opal cebulę tak żeby jej zewnętrzna warstwa była czarna - następna rzecz która niesamowicie wzbogaca aromat rosołu!
6) Dodaj cebulę do garnka
7) Rosół powinien się gotować ok 3 godzin, wtedy wyciągnie się wszystkie aromaty do wywaru
7.5) W tym czasie ugotuj makaron i po ugotowaniu przelej go zimną wodą - nie będzie się wtedy sklejał w jedną wielką bezkształtną kupę
7.3/4) Kiedy rosół będzie już żółciutki i aromatyczny dopraw do smaku solą i pieprzem - akurat do tej zupy potrzeba dośc dużo tych składników bo sól eksponuje mocniej jej smak ;)
8) Możesz póżniej usunąć zbędne warzywa z rosołu , ja poprostu je omijam wlewając do talerzy dając tylko marchewkę i pietruszkę
9) Wsyp makaron do talerzy , wlej rosół i koniecznie posyp natką pietruszki
10) podawaj ;) a z mięsa które zostało po rosole wychodzi doskonały pasztet ! więc też go nie zmarnuj ;)



2 komentarze: